Съществува голямо разнообразие от различни варианти и типове на интериорни врати. Въпросът е да съумеете да изберете какви точно врати да бъдат поставени в различните помещения.

интериорни врати антиопеИнтериорните врати са важен детайл от цялостния интериор, но те нямат само декоративна функция. Добрата интериорна врата притежава красив дизайн, високо ниво на шумоизолация и защита от проникване на въздушни течения.

От какъв панел да изберете да е изработена интериорната врата?

Отговорът на този въпрос е доста труден, тъй като съществуват различни мнения. Ако не изхождаме от концепцията за ценови категории (евтино или скъпо), а от концепцията за гарантирано качество и издръжливост, то вратите от солидна дървесина са най-предпочитаният вариант.

За да се предпазите от по-висока цена от тази, която можете да си позволите, най-добре е да определите характеристиките на интериорната врата предварително. Това ще Ви помогне да изберете модела, който посреща най-пълно и удовлетворително Вашите нужди. Ето какво трябва да имате предвид, когато купувате интериорни врати:

Конструкция на интериорни врати

Плъзгащи вратиИма няколко вида дизайн на интериорните врати. Най-стандартният модел е врата с панти от едната страна. За някои офиси и домове, където има широки входни отвори, този вариант на врата би бил подходящ, ако се състои от две люлеещи се врати на панти, които се отварят по средата. За по-малки помещения плъзгащите се врати с една или две релси се вписват най-добре, тъй като спестяват пространство. Същото може да се каже и за сгъваемите врати. Ако имате сводест входен отвор, то бихте могли да си поръчате съответно и врата със сводеста рамка.

Материал за интериорни врати

Качеството и свойствата на материала зависи от красотата и силата на интериорната врата. Повечето производители на интериорни врати предлагат врати направени от дърво, MDF, ПДЧ или фазер.

Дървото е най-традиционният, красив и скъп материал. Дървените врати са издръжливи, но имат и недостатъци: доста са тежки и изискват специални грижи. Ако не се третират по-подходящ начин, те не могат да бъдат поставени в помещения с висока влажност като бани, например.

MDF притежава всички предимства на дървото плюс това, че цените на интерните врати от MDF са много по-ниски. MDF интериорните врати могат да Ви служат с години, не се деформират от влагата и могат да бъдат с различен цвят и окраска.

ПДЧ и фазера са най-евтините материали. Те са по-нискокачествени и по-малко издръжливи в сравнение с солидната дървесина и MDF, и въпреки това, са доста популярни заради ниската си цена и издръжливостта си на влага.

Интериорни врати, направени от темперирано или закалено стъкло, често са инсталирани в помещения с висока влажност, но често се използват и в модерния интериор в стил хай-тек. Тези врати, без да преувеличаваме, могат да издържат вечно. Минус е тежестта им.

Фитинги за интериорни врати

дръжка за интериорни вратиФитингите – това са дръжки, брави, панти и ключалки. Разбира се, фитингите на интериорните врати не са толкова важни, колкото фитингите на входните врати. Въпреки това, те трябва да отговарят на определени изисквания за качество. На първо място, те определят визията на интериорната врата и една евтина дръжка би могла да развали цялостното впечатление за вратата. На второ място, има случаи, в които евтините ключалки блокират и трябва да бъдат сменени, което неизбежно дава отражение върху визията на вратата.

Дизайн на интериорни врати

Производителите правят врати в различни дизайни и завършеци. Вратите от солидна дървесина биват боядисвани и полирани, като се внимава да не се скрие уникалния цвят и текстура на дървото.интериорни врати астерия

Вратите от MDF, ПДЧ и фазер биват ламинирани, като същевременно те надеждно симулират дървесен вид, включително структурата. Могат да бъдат в различни цветове.

Особен чар и луксозен вид на интериорните врати придават внедрените стъкла – опушени или оцветени. Вратите с артистичен дизайн и цвят са предпочитани в помещения с по-минималистичен дизайн и по-приглушена светлина.

Изборът на стил също е доста разнообразен – от класически до модерен, от хай-тек до провинциален, от минималистичен до артистичен. Когато избирате врата, вземете предвид цялостния интериорен дизайн на помещението. Ако преобладаващият стил е по-романтичен и уютен, врата с замъглено стъкло едва ли би било добра опция. Интериорни врати, които се сливат хармонично с околната среда, създават усещане за цялостност и завършеност на интериора. Цветът на интериорната врата трябва да бъде съчетан с цветовете на мебелите, стените и пода.

Този увбсайт използва бисквитки. Продължавайки напред, Вие се съгласявате с това.